dissabte, 26 de gener del 2008

Correfoc de Sant Sebastià a Vallirana

Bona nit, encara que una setmana tard, us penjo algunes fotos del correfoc de Sant Sebastià que va tenir lloc el passat dissabte pel Carrer Major del Poble.

El Drac de set caps de Vallirana es coneix com l'Apocaleus.















ALBUM COMPLERT

divendres, 25 de gener del 2008

Avorriment meteorològic

Gener ja ho té això, és un mes bastant avorrit la veritat. L'anticicló tossut com ell sol s'ha apoderat del mes de gener i em sembla que fins que no acabi no marxarà. Tampoc està sent un gener gaire fred per aquestes contrades, així que ni amb les mínimes podem disfrutar una mica, que hi farem.

El cap de setmana serà suau. Demà dissabte amb alguns núvols prims, i diumenge amb sol i temperatures més suaus. La setmana que ve poques variacions.....

Confiem que principis de febrer entri més mogut!

Bon cap de setmana.

dilluns, 21 de gener del 2008

Setmana anticiclònica i bancs de boira

La setmana es presenta anticiclònica amb molta estabilitat fins al divendres com a mínim. Llavors ja veurem que acaba passant amb l'entrada de forts vents pel cap de setmana, però queda bastant encara.

De moment altes pressions, nits cada cop més fredes, forta rosada cada nit i matinada i bonança durant el dia. Demà dimarts amb el cel una mica enterenyitat per núvols alts.

Aquest matí ens hem aixecat amb bancs de boira ben espesos al fons de la vall.

dissabte, 19 de gener del 2008

Estudi Punts freds - Primera quincena de gener (2 a 19)

Avui he anat a recollir les primeres dades que agafen el període del 2 al 19 de gener.

Primera sorpresa, els dos termòmetres hi son al seu lloc.

Per poder analitzar-les correctament, afegeixo les dades preses en el mateix període per dues estacions fixes, l'automàtica del SMC i la meva a Mas Rovira.

S'ha de tenir en compte que els termos es van col·locar el dia 2 a migdia, just quan van començar les pluges i va terminar de cop l'episodi anticiclònic fred. Llàstima però tot i així algunes dades sorprenen.

El punt 2 es un fons de riera al bell mig del centre urbà, mínima 1,5ºC, quan cap de les estacions fixes (SMC i la meva) s'ha apropat a aquest valors. Al punt 1 s'han assolit els 4ºC de mínima, igual que a Mas Rovira, però sense inversió tèrmica, deu n'hi do.

Però la major sorpresa per mi són les màximes registrades. Les dues estacions fixes han arribat a superar els 20 graus en aquest període, mentre que els dos punts d'estudi es queden a 11,5ºC i 9ºC de màxima. Increïble.



dimarts, 15 de gener del 2008

Dilluns 14: El front atlàntic arriba a Vallirana i encén el cel

Ahir dilluns, l'arribada de núvols alts i cirrus que acompanyaven al front atlàntic van afavorir que a al sortida del sol, el cel s'encengués amb una paleta de colors espectacular.

Aquestes fotos són de les 7:30 del matí i estan fetes des de Mas Rovira.

diumenge, 13 de gener del 2008

Setmana amb pas de Fronts i caloreta durant el dia

Bona nit, iniciem una setmana on l'activitat meteorològica vindrà marcada pel succesiu pas de fronts atlàntics i una pujada de les temperatures diurnes. les nocturnes, per sort no seràn tan altes com aquesta setmana pasada, amb mínimes que en molts casos no van baixar de 10 o 11ºC.

Aquests fronts, a casa nostra no deixen gaires precipitacions, tot i que al Pirineu van fent. Aquest anys els gruixos de neu que acumulen algunes zones del Pirineu no tenen res a veure amb les misèries de l'any passat, per sort.

Per tant, benvinguts aquest fronts que van "mantenint" blanques les nostres muntayes.

Demà dilluns durant el matí-migdia potser veurem ploure alguna cosa per aquí, i dimecres amb el pas d'un altre front, també podem veure quelcom, potser amb una mica més de gràcia.

A dalt podeu veure el meteograma GFS per Barcelona pels pròxims dies.

Salutacions.

dijous, 10 de gener del 2008

Plovisqueja...........

Bona nit companys, fa ja unes hores que plovisqueja i la boira ens ha envaït. És una típica situació amb núvols baixos que deixen precipitació.

La precipitació acumulada serà inapreciable, però almenys tot això manté l'humitat del terreny.

Ara mateix aquest és l'aspecte que té el poble.











Bona nit.

divendres, 4 de gener del 2008

Arriben les plujes amb l'inici d'any

Bon dia, per fi els dies 2 i 3 de gener han arribat les tant esperades pluges a les nostres muntanyes.

El pas successiu de dos fronts atlàntics han fet que a dia d'avui ja portem 38 mm de precipitació acumulada. Bona noticia pel bosc i les nostres reserves d'aigua, no oblidem que a Vallirana l'abastament d'aigua és realitza principalment amb recursos locals (fonts i pous).

Durant la tarda del dia 2 de gener es van recollir 5.3 mm i durant el dia 3 la precipitació recollida va ser de 32.7 mm.

Aquesta és la imatge de satèl·lit oferta per l'Eumetsat el matí del dia 3 on es veu l'arribada del segòn front que cobreix tota la península i que porta una bona acumulació d'aire fred al seu darrera.


La succesió d'imatges del radar en els moments de major precipitació durant el dia 3 són el següents. Com es pot veure, a la pasada del front principal es van regenerar precipitacions de tipus convectiu afectant principalment la zona del Garraf - Ordal.












Aquesta precipitació va deixar imatges tan gratificadores com les boires enganxades a les muntanyes, el parc central ben empapat i emboirat i l'aigua corrent per la nostra riera funcionant com feia temps que no baixava.






















Salutacions.

dimecres, 2 de gener del 2008

Estudi de punts freds al poble

Existeixen llocs que ja sigui per la seva orientació, l'orografia o altres motius especials, esdevenen punts on la temperatura és sensiblement més baixa que la mitjana normal de l'entorn. Aquests punts acostumen a ser rieres, fons de vall, clots o canals orientades a nord on l'aire fred s'acumula en situacions d'inversió tèrmica (la situació més freqüent al nostre hivern) i la temperatura baixa ràpidament respecte d'altres punts.

Per tal de localitzar i conèixer millor alguns d'aquests punts s'han començat a situar termòmetres de màxima i mínima en varis punts escollits del poble i el seu entorn (zona urbana i periurbana) per tal de registrar les temperatures que s'assumeixen i poder així establir una comparativa amb altres zones del poble, com l'estació de Mas Rovira o l'oficial del SMC.

La tria dels punts s'ha realitzat després de varies setmanes en les que s'han analitzat mapes topogràfics per buscar els relleus i geomorfologies que a priori semblen més propicies, i a la posterior observació durant varis dies d'aquests punts on s'ha pogut comprovar "in situ" que realment presenten majors acumulacions de fred que l'entorn en les situacions esmentades.

A mesura que es vagin obtenint dades s'aniran presentant.

Ahh se m'oblidava, tot i estar ben amagats, si trobeu algun d'aquests termòmetres amagats no els toqueu si us plau.

Benvinguda

Benvinguts al blog de Meteovallirana.net, un espai dinàmic per parlar, comentar i aportar dades del dia a dia meteorològic de Vallirana.

Salutacions